Nyt se on menoa!

Olimme päätyneet vaimon kanssa  pikaisten pohdintojen jälkeen tiettyyn akvaarioon. Emme halunneet kovin isoa ja siksi valitsimmekin akvaarion Superfish Home 25. Tämä on siis valkoinen 25 litrainen nanoakvaario, johon ei kalastoa voi laittaa sen pienuudesta johtuen. Tämän kokoiseen nanoakvaarioon sopii laittaa kasveja, joitain kotiloita sekä pikkuisia ahkeria sukarapuja. Superfish Home 25 strategiset mitat ovat: leveys 47cm, syvyys 25cm ja korkeus 28,5cm. Tässä on mukana kaksivärinen 12 V, 5 W LED valaisin, jossa pystyy kosketusnäppäintä käyttämällä säätämään asteittain valon kirkkautta. Akvaario itsessään on tyylikäs muotoilultaan ja sopii meidän kodin sisutukseen.

Kannattaa miettiä myös, että mitä isompi akvaario sitä varmempaa akvaarioharrastuksen onnistuminen on. Pienessä akvaariossa tapahtuu paljon enemmän heittelyä vesiarvoissa kuin isoissa ja tämä stressaa akvaarion asukkaita. Lisäksi isompi akvaario antaa anteeksi enemmän käyttäjälähtöisiä virheitä harrastamisen tiimellyksessä.

Akvaariopakettiin kuului myös Superfish Aqua-Flow 100 sisäsuodatin. Mukaan eläinkaupasta tarttui lisäksi JBL ProTemp s25 lämmitin, joka mahtui sopivasti akvaarion sisälle sille kuuluvaan paikkaan. Lisäksi otimme akvaarion pohjalle vaaleaa hiekkaa viiden kilon säkin (raekooltaan n 2-3mm), mangrove juurakon, JBL Biotobol vedenpuhdistusainetta (täyttöpakkaus 650 ml paljon edullisempi) sekä JBL Denitrolin (100ml), jolla saisimme kypsytyksen käynnistettyä.

Olimme jo etukäteen päättäneet mihin kyseinen kapistus tulisi asettumaan. Akvaarion (tankin) paikkaa kannattaa yleensäkin miettiä tarkoin: ettei se saa auringonvaloa ja siinä on pistorasioita lähettyvillä. Tasona meillä on Ikean jonkin sortin laatikosto. Testasin laatikoston kestävyyttä istumalla sen päällä (80kg) ja se kesti. Toki tuollainen lastulevyllinen kaappi ei varmastikaan ole ideaalisin tuohon käyttöön, koska vesihommissa saattaa välillä ’rapatessa roiskua’! Meidän tankin kokonaispaino vesineen ja hiekkoineen yms on n. 30-40 kg paikkeilla. Saa nähdä myös kuinka paljon tulevat otukset häiriintyvät tärähtelyistä, joita syntyy kun vetolaatikoita käytetään.

Kävin tuumasta toimeen ja huuhtelin ensin tankin pelkällä kylmällä vedellä, pesuaineita ei saa käyttää. Seuraavana oli vuorossa hiekan huuhtelu pesuvadissa suurimpien roskien ja hiekanpölyn pois saamiseksi. Samalla huuhdoin ja liotin mangrove juurakon vesiastiassa eläinkaupasta saamiemme ohjeiden mukaisesti. Juurakkoa olisi kannattanut liottaa useamman päivää, koska muutaman tunnin liotuksen jälkeen siitä irtosi vielä aika paljon väriä veteen. Tankin ja pöydän väliin kannattaa laittaa jotain tasoittamaan epätasaisuuksia. Löysin varastosta Ikean Variera laatinkonmattoa, josta leikkasin sopivan kokoisen palasen. Tankin pohjalle laitoin hiekan – taakse noin 7 cm ja eteen noin 2 cm. Nakkasin juurakon hiekan päälle ja aloin valuttaa noin 23 asteista vettä tankkiin.

Kylmää vettä kannattaa valuttaa ensin johonkin astiaan, jonka antaa sitten lämmitä oikean lämpöiseksi. Tällöin vesiputkista tuleva kemiallinen ja mikrobiologinen riski pienenee huomattavasti.  Jos tarvitsee nopeasti oikean lämpöistä vettä, voi keittää pienen osan kylmää vettä kiehuvaksi ja lisätä sen isompaan astiaan, jossa loppu osa kylmästä vedestä on. Sitten vain lämpömittarilla seuraa, että saa oikean lämpöisen vesimäärän sekoitettua. Näin tulen tekemään sitten ensi kerralla ja vedenvaihtojen yhteydessä.

Kannattaa valuuttaa uusi vesi jonkun astian tai muun esineen kautta, niin vesi on heti melko kirkasta.  Laitoin JBL Biotobol -vedenparannus ainetta ohjeen mukaan ja tämän jälkeen Superfish Aqua-Flow 100 -suodattimen tankkiin sille kuuluvalle paikalle. Sitten virrat päälle niin tankkiin (valot) kuin suodattimeenkin. Niin ja tietenkin myös Läisky piti päästää ensiuinnille.

Kyseinen suodatin (Superfish Aqua-Flow 100) piti heti sellaista hurinaa, että vaimo alkoi jo hikeentyä. Onneksi sen ääni vaimeni jo seuraavana aamuna, niin ei pitänyt hommata toista tilalle – siis suodatinta, ei vaimoa. Laitoin muutaman tunnin päästä veden laitosta myös ensimmäisen annoksen tuota JBL Denitrolia, joka on siis eläviä typpibakteereita sisältävä bakteerivalmiste. Tässä bakteeriympissä on hyödyllisiä typpibakteereita, jotka alkavat lisääntyä akvaariossa ja hajottavat haitallisia typpiyhdisteitä. Tämä on siis sitä tankin kypsytystä, joka kestää viikosta kuukausiin, nyt elettiin siis helmikuun alkua kuluvaa vuotta 2018. Eläinkaupan myyjä pyysi käymään viikon päästä näyttämään vesiarvoja. Sitten jäin vain ihailemaan tuota vielä tässä vaiheessa karunkin näköistä uutta kapistusta. Nyt se on menoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *