Arkitouhuja

Vedenvaihdosta vähäsen… Olen tehnyt veden vaihtoja noin viikon välein. Kerralla vaihdettu vesimäärä on ollut kolmisen litraa eli noin 15%. Olen kokenut näin pienen vedenvaihtomäärän riittävän tällä hetkellä, koska asukkaita on niin vähän. Lisäksi olen lisäillyt vettä välillä, jos haihtumista on tapahtunut enemmän.

Valuutan hanasta kylmää vettä tarvittavan määrän edellisenä päivänä sankoon. Samalla laitan sankoon vedenparannusainetta (JBL Biotopol) sopivan määrän. Tällä tavalla mahdollinen kloori häviää ja vesi saa rauhassa lämmetä huoneenlämpöiseksi. Lappoan pohjan läpi ja imaisen roskat ja liat pohjasta pois. Lämmitintä en ole käyttänyt enää aikoihin. Pidän ’suodattimen’ käynnissä, koska tuo vaihdettava kolmisen litraa ei laske veden pintaa niin alas, että siitä olisi haittaa ’suodattimen’ toiminnalle. Sammutan pumpun ainoastaan hetkellisesti kun huuhdon vuoroviikoin toisen tupla vaahtomuovisuodattimen suodattimista valuutetussa altaan ’lika’ vedessä.

Kun tarvittava määrä vettä on altaasta valutettu ja suodatin huuhdottu, niin alan valuuttaa uutta vettä takaisin tankkiin samalla tekniikalla kun mukautin uudet sukaravutkin. Elikkäs laitoin  vaihtoveden valumaan saavista tankkiin ilmaletkua pitkin noin pisara sekunnissa vauhtia. Tällä tavalla ravut stressaantuvat huomattavasti vähemmän kuin ’kaatamalla’ vesi nopeasti tankkiin.

Ruokailutottumuksista… Pyrin ruokkimaan tankin eliöstöä niin, että kahden ruokinta päivän jälkeen on aina paasto päivä. Sukaravuille riittää ravintoa tankissa, koska ovat tällä hetkellä ’alikansoitettuna’ siellä. Pääravintona käytän JBL Novo Prawn rakeita, joita laitan yleensä n. 4-5 kpl syöttölautaselle. Leväsukaravut nappaavat yleensä omat rakeensa lautaselta ja loput pallerot päätyvät kirsikoiden suihin. Silloin tällöin annan myös keitettyä kesäkurpitsaa, mutta tästä ravut eivät ole niin innoissaan kuin rakeista. Laitan myös kahdesti viikossa hieman jauheita (Bacter AE ja Crusta Chitin) ruiskuun, johon imaisen tankista vettä. Sekoitan sitä hieman ja tyhjennän ruiskun ympäri tankkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *