’piilevää’ piilevää, ’pistelevää’ pistelevää!

Levähän kuuluu pieninä määrinä tuohon konseptiin luonnollisena asiana. Nyt on pikku hiljaa alkanut lisääntyä levän määrä tuolla tankissa. Toki kypsymisen aikana levää saakin tulla tankkiin ja toivonkin sen vähenevän  kypsymisen jälkeen. Levän syöjiähän tankissa on hyvä olla.

  • Kypsennyksen alkuvaiheessa huomasin kasvien pinnoilla rusehtavaa levää, joka taitaa olla piilevää (diatom). Piilevä kuuluu ruskealeviin.
  • Lisäksi samoille kasvien pinnoille on kasvanut tiukasti kiinni olevaa pistelevää (green spot algae). Pistelevä kuuluu viherleviin. Tämä levä on todella tiukasti kiinni kasveissa. Leväsarvikotilo on tehokas pistelevää vastaan.
  • Osassa Jaavan sammalta olen huomannut pieniä määriä tupsulevää (black beard algae). Tupsulevä kuuluu puolestaan punaleviin. Olen yrittänyt katkaista kyseiset osa sammaleesta. Jostain luin, että leväbarbit olisivat tehokkaita tupsuja vastaan.
  • Suurin ongelman aiheuttaa tällä hetkellä kuitenkin rihmalevä (green thread algae). Se on lisääntynyt nyt kun vaihdoin suodattimen lujemmin virtaavaan Pat Miniin. Varsinkin tankin keskellä olevan kannon päälle kiinnitetyissä Jaavan sammaleissa sitä esiintyy melko runsaasti. Olen yrittänyt poistaa sitä manuaalisesti kasvipihdeillä. Luin myös, että leväsukaravut tuhoaisivat sitä melko hyvin. Pitäisikö hankkia pari levistä hoitamaan homman?
  • Tankin vesiarvot ovat pysyneet melko hyvin tasaisena, mutta olen ollut hieman huolissani nitraatin vähyydestä. Lueskelin, että vähäinen nitraattimäärä voi lisätä sinilevää (blue-green algae) tankkiin. Sinilevä ei ole oikeastaan levää vaan eräänlaista bakteeria. Se näyttää sinertävän vihertävältä limalta, jota esiintyy paikallisesti pohjalla tai pinnoilla. Tätäkin pahalta haisevaa kasvustoa olen imenyt lappoletkulla pois.

Aika monenlaista leväkasvustoa mahtuu näinkin pieneen tankkiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *